4 juli 2022 – Eindhovens Dagblad
De eerste ijsautomaat in de Kempen is te vinden bij ijsboerderij Fabor in Reusel. Althans dat vermoedt de Reuselse Rian Fabrie-van den Borne (43). Zij is het gezicht van de ijsboerderij aan de rand van het dorp. ,,Voor zover ik weet zijn wij de vierde in Nederland en staat in Berlicum de dichtstbijzijnde.”
Al acht jaar lang is de onderneemster zes dagen in de week in de weer met het maken van ambachtelijk ijs. ,,Ik wilde graag iets van ons eigen product van de boerderij verwerken en kwamen al gauw uit op ijs. Kaas was er al in de regio.” Echtgenoot Harm Fabrie levert de weidemelk van hun melkveebedrijf. De consument wist de ijsboerderij al snel te vinden. Vanaf dag één is het succesvol.
,,De ijsliefhebber is niet altijd onze openingstijden op de hoogte. Het voelde vervelend als ik teleurgestelde mensen aan een gesloten deur zag staan. De oplossing zat in het investeren van een ijsautomaat waar voorbijgangers ook terecht kunnen voor koffie to go en streekproducten.”
Net zo nieuw als de ijsautomaat voor de klant is, is dat ook voor Rian. ,,In de eerste instantie vroeg ik me wel eens af waar we aan zijn begonnen. Het is een gok, maar we zijn op de goede weg. De bediening is minder persoonlijk. Wel is het ijs net zo vers als dat ik het uit de vitrine schep.” Rian krijgt overwegend enthousiaste reacties.
Vroeger boerden de ouders van Rian op De kleine hoeve in Reusel. Zij moesten daar verkassen voor ontwikkeling van het industrieterrein en kochten in de Hamelendijk een varkensbedrijf. Rian nam samen met Harm, ook van boerenkomaf, in 2011 het bedrijf over dat ondertussen was uitgebreid met een melkveehouderij. Toen het stel stopte met de varkens, hielden ze er een stal uit voor het inrichten van de ijssalon en professionele ijsbereidingsruimte.
Hamelendijk is een historische plek voor de familie Van de Borne. Overgrootouders ontgonnen er de grond. Het is nog te vroeg om al aan de vijfde generatie te denken. ,,Wij maken ons wel zorgen over de toekomst met alle maatregelen. Ondertussen gaan wij enthousiast en met liefde verder met ons bedrijf.
IJsboerderij Fabor doet het goed. Ze draaien mee in de top vijf van Nederland. Er hangen al wat gewonnen prijzen aan de muur voor ambacht en vakmanschap. ,,Wij onderscheiden ons door het gebruik van eigen melkproducten. In binnensteden is geen eigen melk voorhanden, dat is logisch.”
De kinderen, Nikki, Jorn en Merel doen hun voordeel met moeders toko. De afspraak is één ijsbolletje per dag mits de salon open is. En ja, ook voor de vriendjes, die komen spelen.
tekst Nelly Hamers
1 juli 2023 – Nieuwe SUP (Single Use Plastic) regelgeving
We gooien jaarlijks samen ca 19 miljoen bekers en bakjes weg na één keer gebruiken. Dit kan en moet anders!
Ons loei lekker ijsje in een bakje mag niet vervuilend zijn voor het milieu en daarom gaat er per 1 juli wat veranderen aan de manier waarop wij ons ijs in een bakje aanbieden.
SUP regelgeving
Plastic borden, roerstaafjes, rietjes en bestek… Heb jij ze nog wel eens gezien? De verkoop van deze wegwerpproducten is sinds juli 2021 verboden toen de Europese SUP-wetgeving startte. Dit jaar worden de SUP-regels uitgebreid met een verbod op plastic (bevattende) voedselverpakkingen. Ook ijsbekers vallen hieronder.
Loei goeie tip! Ga voor een ijshoorntje
Kies je voor een hoorntje? Dan verandert er niks! Ijs in een hoorntje is zelfs nog lekkerder
– een lekker krokant hoorntje gaat heel goed samen met het loei lekkere ijs.
– je smaakpapillen komen nog beter in contact met het ijs, waardoor de smaakbeleving nog beter wordt
– naast het loei lekker ijs heb je ook nog een loei lekker hoorntje!
Lekker én milieubewust. Dat klinkt goed en smaakt nóg beter!